Piwa klasztorne

Piwo klasztorne inaczej piwo trapistów. Jest to styl piwny związany z historią warzenia piwa w klasztorach belgijskich. Piwo górnej fermentacji na bazie jasnego słodu. Ze względu na moc piw klasztornych rozróżnia się ich 3 typy:

Abbey Dubbel – półpełny lub pełny w smaku dość treściwe o barwie od ciemnobursztynowej do brązowej. Lekko chmielowy z bazą jasnego słodu z dodatkiem słodu karmelowego. Wyczuwalna nuta owocowa, a także korzenna i kwaskowa. Umiarkowana zawartość alkoholu.

Abbey Triple – piwo mocniejsze niż dubbel ale o jaśniejszej barwie ze względu na zastosowany do produkcji tylko jasny słód i jasny cukier. Wyraźna goryczka i dużo większy bukiet chmielowy.

Abbey Quadrupel – to najmocniejsze z piw klasztornych dochodzące nawet do 10% objętości alkoholu. Idealny napój na chłodniejsze dni. Kolor intensywny bursztynowy, wyczuwalny korzenny smak z nutą cytrusów.

Piwa te zazwyczaj refermentują dodatkowo w butelkach. Oznacza to, że w piwie zawarte są jeszcze drożdże gotowe do pracy, które zamieniają cukry na alkohole.

Wybrane filtry:

WYBIERZ GATUNEK PIWA

show blocks helper

Styl +

Nazwa Browaru +

Zawartość Alkoholu +

Ekstrakt +

Pojemność +

Weź udział w losowaniu 12 butelek specjalnie wyselekcjonowanych piw.

Raz w tygodniu spośród zgłoszonych użytkowników losujemy wyjątkowy zestaw starannie dobranych i unikalnych piw rzemieślniczych. Losowanie odbywa się na żywo na naszej stronie Facebook. Dołącz do nas aby zobaczyć jak to działa.

preloader