Desitka / Czeska dziesiątka
Wrażenie ogólne:Czeska Desitka to lekkie piwo dolnej fermentacji, chmielone klasycznymi, czeskimi odmianami chmielu. Wyróżnikiem stylu jest dopuszczalny lekki diacetyl oraz lekkie ciało i wysoka pijalność. Powinno być rześkie i orzeźwiające a jednocześnie krągłe i złożone.
Wygląd:Barwa jasno słomkowa do głęboko złotej. Doskonale klarowne. Piana wysoka, gęsta, drobno pęcherzykowa i trwała.
Aromat: Bogata, złożona słodowość o charakterze ciasteczkowym, jasnego pieczywa, herbatnikowym. Aromat chmielowy tradycyjny dla czeskich odmian: kwiatowo-korzenny (najczęściej odmiana Saaz). Akceptowalny jest diacetyl na niskim poziomie, nie powinien jednak dominować a stanowić tylko tło dla aromatu. Owocowe estry są niewłaściwe.
Smak: Złożona słodowość oraz wyraźnie zaznaczona chmielowa goryczka o krągłym, lekkim charakterze. Nigdy nie gryząca ani zalegająca. Smak powinien być zbalansowany pomiędzy słodem a chmielem. Profil powinien być czysty, jedynie niski diacetyl jest dopuszczalny. Bez estrów i fenoli.
Odczucie w ustach: Średnio treściwe, (ale wersje z diacetylem są wyraźnie pełniejsze i bardziej krągłe), wysycenie średnie.
Surowce: Najczęściej używany słód Pilzneński. Charakterystyczna słodowość jest uzyskiwana dzięki zacieraniu dekokcyjnemu lub niewielkiemu dodatkowi słodu monachijskiego. Woda powinna być miękka z niską zawartością minerałów. Chmiel tradycyjny (najczęściej Saaz – Żatecki). Czeskie drożdże lagerowe.
Komentarz: Jedna z najlżejszych i najsłabszych wersji czeskiego lagera. Tradycyjnie charakterystyczna słodowość była uzyskiwana jako produkt uboczny zacierania dekokcyjnego, które musiało być stosowane ze względu na słaba jakość surowca.
Parametry:
Ekstrakt (blg): 9,5 – 10,5 Goryczka: 30 – 40 IBU Gęstość końcowa: 2,4 – 2,9 Kolor: 3,5 – 6 SRM
Alkohol obj. : 3,7 – 4,2%
Wyszukaj swoje piwo
FILTRUJ
Bądź na bieżąco z premierami kraftów
i otrzymuj informacje o najciekawszych pozycjach na rynku
Pamiętaj, że tak jak Ty nie znosimy spamu, a wszystkie wiadomości są wysyłane w zgodzie z dobrymi praktykami. Staramy się przekazywać informacje rzeczowe oraz te, które faktycznie mogą wzbudzić Twoje zainteresowanie. Oczywiście w każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania wiadomości.