Biotransformers #3 Dip 'n Drip

Piwne Podziemie

14,30 
cena dla klubowiczów: 13 zł

Brak w magazynie

Sztuk 3 - 56 - 910 - 1920 +
Cena 13,87 13,59 13,16 12,87 

Trzecim piwem z eksperymentalnej serii piw BIOTRANSFORMERS jest DIP N DRIP, w którym użyto relatywnie nowej techniki chmielenia. Hop dipping został po raz pierwszy zaimplementowany przez browar Spring Valley w Japonii. Jest to w rzeczywistości forma chmielenia w temperaturze około 65C -70C, która ma miejsce w fermentorze i zaczyna się przed rzeczywistą fermentacją piwa. W przeciwieństwie do chmielenia na zimno, które zwykle ma miejsce pod koniec fermentacji, chmiel jest obecny od momentu zetknięcia drożdży z brzeczką. Metoda ta pozwala zachować smaki i aromaty, które nie przetrwałyby wyższych temperatur brzeczki, i wspomaga znacząco biotransformację olejków chmielowych. Pod koniec fermentacji dodano także enzym, aby wspomóc biotransformację  co znacząco wpływa na złożoność aromatu i smaku chmielu w piwie. Identyczny enzym użyto już w dwóch poprzednich piwach #1 Wine i #2 Weed.

  • Browar
  • Styl
  • Alk
  • BLG
  • Pojemność

Bądź na bieżąco z premierami kraftów i otrzymuj informacje z pierwszej ręki o najciekawszych pozycjach na rynku

Pamiętaj, że tak jak Ty nie znosimy spamu, a wszystkie wiadomości są wysyłane w zgodzie z dobrymi praktykami. Staramy się przekazywać informacje rzeczowe oraz te, które faktycznie mogą wzbudzić Twoje zainteresowanie. Oczywiście w każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania wiadomości.