Smoky Joe

AleBrowar

9,40 

Na stanie

Klasyka z Alebrowaru! Piwo, które po raz pierwszy zostało uwarzone w 2013 roku można spróbować i dziś w jego świeżej, smakowitej wersji. Smoky Joe to piwo w stylu Whisky Extra Stout, czyli ciemne, bogate, słodowe piwo zbudowane z solidnej podstawie ze słodu wędzonego dymem torfowym. Daje to niezwykłe, niepowtarzalne smaki i aromaty, które możecie kojarzyć z Whisky z wyspy Islay. W aromacie wyczujesz dominujący charakter dymny który przypomina spalone kable, podkłady kolejowe, szpital, lizol czy torf. Jest to bardzo intensywny i niezwykle przyjemny aromat dla wszystkich miłośników ale z pewnością trzeba do niego dojrzeć. Na drugim planie pojawiają się niezwykle przyjemne nuty czekolady i kawy pochodzące z ciemnych palonych słodów. W tle lekka karmelowa podstawa uzupełnia charakter piwa. Smak jest wierną kopią aromatu jednak mamy tutaj dużo lepszy balans pomiędzy kawą i czekoladą a nutami dymnymi. Jest też bardzo przyjemna, krótka goryczka chmielowa i długi, wytrawny finisz składający się z posmaków torfowych oraz ziemnych. Gładka tekstura i niskie wysycenie świetnie budują klasyczne dla stoutów gładkie odczucie w ustach. Zdecydowanie polecamy to piwo jeżeli jeszcze nigdy nie mieliście możliwości doświadczyć efektów wędzenia torfem. Jedno jest pewne – te piwa się kocha albo nienawidzi. Najlepiej serwować w pokalu lub szkle typu Sniffter.

 

Składniki: woda; słody – pale ale, pszeniczny, whisky malt 45 ppm, Carapils®, czekoladowy pszeniczny, owies, palony jęczmień; chmiele – Challenger, Fuggles; drożdże Safale S-04

  • Browar
  • Pojemność
  • Gatunek
  • Styl
  • Alk
  • IBU
  • BLG

Bądź na bieżąco z premierami kraftów i otrzymuj informacje z pierwszej ręki o najciekawszych pozycjach na rynku

Pamiętaj, że tak jak Ty nie znosimy spamu, a wszystkie wiadomości są wysyłane w zgodzie z dobrymi praktykami. Staramy się przekazywać informacje rzeczowe oraz te, które faktycznie mogą wzbudzić Twoje zainteresowanie. Oczywiście w każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania wiadomości.