Zestaw Niemieckie Klasyki Schneider Weisse

79,90 
cena dla klubowiczów: 72.64 zł

Brak w magazynie

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego w Niemczech alkoholem numer jeden jest piwo? Odpowiedź jest prosta i zawarta w dwóch słowach: Niemiecka Klasyka. Piwa od pokoleń warzone według tradycyjnych receptur, nieprzekombinowane, nienaganne w smaku i aromacie. Zapraszamy Was w podróż do naszych zachodnich sąsiadów, gdzie królują klasyczne piwne style. W zestawie Kraft Klub x Schneider Weisse znajdziecie piwa, które są jednocześnie wybitne, a mało skomplikowane, wyjątkowe a zarazem przeznaczone do codziennego spożycia. Do każdego zestawu limitowana szklanka w prezencie.

Festweisse – Weissbier – 13,8° BLG, 6,2% alk. – To pszeniczne piwo górnej fermentacji jest interpretacją piwa, które tradycyjnie warzono na Oktoberfest. Niezwykle aromatyczne i pijalne piwo, bogate w świeżą nutę cytrusową pochodzącą od chmielu Cascade oraz własnego szczepu drożdży używanego tylko w Scheider Weisse. Idealny kompan do foodpairingu z kuchnią śródziemnomorską. Ciekawostką w tym piwie jest fakt, że nie jest ono ani pasteryzowane, ani również filtrowane, a jego nasycenie dwutlenkiem węgla powstało wskutek naturalnej refermentacji w butelce, którą stosują m.in. belgijscy mnisi w piwach klasztornych. Dzięki temu zabiegowi piwo utrwalone jest zdecydowanie lepiej niż w przypadku sztucznego nasycania CO2. Warto przelać je do wysokiego szkła przed degustacją.

Kristall – Weissbier – 12,3° BLG, 5,3% alk. – Pszeniczne piwo górnej fermentacji, które charakteryzuje bardzo delikatnym, jak na pszenicę wysyceniem dwutlenkiem węgla. Piwo fermentowało i dojrzewało w otwartych kadziach, co jest rzadko spotykaną metodą we współczesnym piwowarstwie. Idealne jako aperitif, dobrze komponuje się z rybami i owocami morza. W smaku wyraźnie zaznaczone Warto przelać do wysokiego szkła przed degustacją.

Original – Weissbier – 12,8° BLG, 5,4% alk. – Original jak sama nazwa wskazuje to piwo, które w browarze Schneider Weisse warzone jest od samego początku istnienia browaru, czyli od 1872 roku, a jego recepturę przypisuje się samemu Georgowi I. Schneiderowi. Ten pszeniczniak to kunszt niemieckiej klasyki piwowarstwa. Piwo jest niefiltrowane, niepasteryzowane oraz zostało zrefermentowane w butelce przy użyciu 7g cukru na litr piwa, dzięki czemu posiada wysokie nasycenie CO2. Trunek warto przelać do wysokiej szklanki, aby w pełni poznać jego walory smakowe oraz zbudować trwałą pianę. Bursztynowy kolor, przyjemne aromaty klasyczne dla bawarskich piw pszenicznych, czyli banany i goździki to cechy charakterystyczne dla legendarnego piwa od Schneider Weisse.

Hopfenweisse – WeizenDoppelbock – 18,5° BLG, 8,2% alk. – Koźlak pszeniczny w klasycznym bawarskim wydaniu. Niezwykle rześkie i pijalne piwo z wyraźnie zaakcentowanymi nutami chmielowymi nawiązującymi do kwiatów (staroniemiecki chmiel Hallertauer). Goryczka w tym piwie jest wysoka, dobrze zaznaczona, ale niezalegająca, co świetnie komponuje się z wyraźną słodowością, która nadaje trunkowi przyjemnej słodyczy. Piwo jest bardzo wielowymiarowe, a przyjemność z degustacji wzmocni przelanie do odpowiedniego szkła – np. Teku. Jako foodpairing polecamy dana wyraźnie pikantne.

Helle Weisse – Weissbier – 12,5° BLG, 5,2% alk. – Klasyczna bawarska pszenica. Potężna trwała piana jaką uzyskamy po przelaniu piwa do wysokiego szkła będzie nam towarzyszyć prawdopodobnie do samego końca degustacji. Przyjemne nuty bananów i goździków w tym niefiltrowanym i niepasteryzowanym piwie oraz solidne wysycenie C02 doskonale orzeźwią. Piwo zostało zrefermentowane w butelce na wzór piw trapistów belgijskich.

Aventinus – WeizenDoppelbock – 18,5° BLG, 8,2% alk. – Koźlak pszeniczny o ciemnorubinowej barwie i solidnej zawartości alkoholu, który jest jednak doskonale ukryty pod słodowym ciałem tego warzonego nieprzerwanie od 1907 roku bawarskiego trunku. Rozgrzewa szlachetnie przełyk, jest przyjemnie słodkie, ze słodowym aromatem i pełnią ciała. Świetnie komponuje się z kuchnią rustykalną oraz słodkimi deserami. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane oraz refermentowane w butelce.

Aventinus – EisBock – 25,5° BLG, 12% alk. – Piwo w stylu Eisbock, czyli klasyczna niemiecka wymrażanka. Piwo zostało zagęszczone wskutek usunięcia w niskich temperaturach części wody, która zamarzała szybciej niż alkohol. Dzięki temu zabiegowi ten wymrażany koźlak zyskał większą ilość szlachetnego alkoholu oraz bardziej złożony smak. W aromacie intensywnie słodowy z wyczuwalnym alkoholem, jednakże takim, który przyjemnie uderza w nozdrza. Piwo wyraźnie ciemne, mahoniowe, w smaku odnajdziemy nuty śliwek, bananów i goździków oraz nutę marcepanu czy migdałów. Doskonale pasuje do tiramisu, gorzkiej czekolady, naleśników oraz dojrzałego sera parmezan.

 

Szklanka gratis

  • Browar
  • Styl
  • Alk
  • BLG
  • Pojemność
  • ...
  • Różne
  • różne%
  • °
  • 500ml

Bądź na bieżąco z premierami kraftów i otrzymuj informacje z pierwszej ręki o najciekawszych pozycjach na rynku

Pamiętaj, że tak jak Ty nie znosimy spamu, a wszystkie wiadomości są wysyłane w zgodzie z dobrymi praktykami. Staramy się przekazywać informacje rzeczowe oraz te, które faktycznie mogą wzbudzić Twoje zainteresowanie. Oczywiście w każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania wiadomości.