Elementarz piwosza

Lubisz napić się dobrego piwa kraftowego? Spotykasz się z trudnymi pojęciami w branży piwnej? A może chcesz zrobić dobre wrażenie na znajomych? Postaramy się o to, aby Twoja wiedza była pełna i wartościowa. Przygotowaliśmy mały słownik pojęć piwnych, który będzie stopniowo rozwijany tak, aby nieustannie poszerzać zakres naszej wiedzy.

Ale

Grupa piw górnej fermentacji. Proces warzenia piw jest znacznie odmienny od piw typu lager czyli dolnej fermentacji. Dzięki zastosowaniu specyficznych drożdży, a także wyższej temperatury fermentacji, piwa tego gatunku mają dużo bogatsze aromaty, smak i barwę.

American Pale Ale (APA)

Piwo górnej fermentacji które jest Amerykańską interpretacją brytyjskiego stylu Pale Ale. APA została opracowana w Stanach Zjednoczonych około 1980 roku. Styl zbliżony do Amerykańskiej IPA. Mniejsza ilość chmielu sprawia, że piwo jest mniej goryczkowe, a wiec bardziej pijalne od jego silniejszego i bardziej goryczkowego brata AIPA. Zawiera mniej smaków i aromatów karmelowych w porównaniu do Pale Ale. W piwie dominują aromaty jak i smaki pochodzące od amerykańskich chmieli. Powinny pojawiać się owoce cytrusowe oraz nuty trawiaste. Niski słodowy charakter może nadawać umiarkowany smak chlebowy oraz ciasteczkowy. Początkowy poziom ekstraktu waha się miedzy 11 a 14° Blg. Goryczka oscyluje w granicach 30 – 45 IBU, a alkohol mieści się w przedziale od 4,5 do 6 %. Barwa piwa zaczyna się od złotej i może osiągać odcienie bursztynowe.

American India Pale Ale (AIPA)

Piwo górnej fermentacji, które jest Amerykańską interpretacją brytyjskiego stylu India Pale Ale. Styl ten jest bardziej aromatyczny w porównaniu do IPA dzięki chmieleniu na zimno (czyli na aromat) amerykańskimi, mocno aromatycznymi odmianami chmielu, których jest około 40. Najbardziej popularnymi chmielami są: Citra, Mosaic, Simcoe, Cascade, Amarillo. Dzięki mieszaniu różnych chmieli, można uzyskać ciekawą goryczkę, smak i aromat. Głównie wyczuwalne są aromaty cytrusowe, kwiatowe, trawiaste, owoce tropikalne, nierzadko także żywicy. Obecność karmelu na niskim poziomie jest dopuszczalna. Goryczka wysoka zaczynająca się od 40 aż do 80 IBU. Początkowy poziom ekstraktu 14 – 18° Blg. Alkohol powinien mieścić się w granicach 5,5 do 7,5%. Barwa piwa waha się od złotej, aż do bursztynowej.

Birofil

Miłośnik piwa, znający dziesiątki gatunków i stylów piwnych. Potrafi opowiedzieć o subtelnych różnicach w smaku, kolorze i aromatach. Jest częstym bywalcem spotkań, zlotów i targów piwnych.

Brzeczka

Klarowna gęsta ciecz, która zawiera dużą ilość cukrów prostych. Powstaje w wyniku filtracji zacieru poprzez proces gotowania w kotle warzelnym.

Black India Pale Ale (BIPA)

Piwo górnej fermentacji, które jest ciemną interpretacja stylu AIPA. Oryginalną nazwą stylu jest Cascadian Dark Ale, która wywodzi się z Gór Kaskadowych, jednak częściej stosowaną nazwą jest Black India Pale Ale. Styl stosunkowo młody, a jego autorem jest Greg Noonan. Mniejsza gęstość, niska paloność, wysoka goryczka oraz mocne aromaty chmielowe sprawiają, że pomimo ciemnego koloru, piwo ani trochę nie przypomina portera lub klasycznego czy amerykańskiego Stouta. W aromacie dominują nuty chmieli amerykańskich, a więc wyczuwalne są owoce cytrusowe oraz tropikalne (mango, marakuja), sosnowe, żywiczne, iglaste i ziołowe. Aromaty kawowe oraz czekoladowe są dopuszczalne na umiarkowanym poziomie, a paloność na niskim. Goryczka oscyluje między 40 a 80 IBU, a alkohol powinien mieścić się w granicach 5,5 do 7,5%. Początkowy poziom ekstraktu 14 – 18 °Blg. Barwa ciemno brązowa, aż do czarnej.


Dojrzewanie piwa

To czas po zakończeniu fermentacji, w którym piwo nabiera swojego charakterystycznego smaku z pełnym bukietem i aromatem. Dojrzewanie piwa jest różne dla wszystkich gatunków i stylów piwnych.

IBU

International Bitterness Units czyli międzynarodowe jednostki goryczy, które powstały przy współpracy European Brewery Convention oraz American Society of Brewing Chemist. Jednostki IBU oznaczają stopień goryczy w piwie. Poszczególne gatunki i style piwne charakteryzują się właśnie poziomem goryczy czyli IBU.

India Pale Ale (IPA)

Piwo górnej fermentacji wywodzące się z wysp brytyjskich. Styl, który powstał na potrzeby brytyjskich wojsk kolonialnych płynących do Indii w XVIII wieku. Brytyjscy piwowarzy wykorzystywali większą ilość chmielu, działającego jak konserwant, dzięki temu piwo mogło przetrwać długą podróż morską, aż do Indii. IPA to mocniejsza odmiana pale ale. Charakteryzuje się mocnym aromatem chmielowym i dosyć wysoką goryczką oscylującą w granicach 60 IBU. W aromacie wyczuwalne są nuty kwiatowe, owocowe oraz cytrusowe. Początkowy poziom ekstraktu 14 – 18° Blg. Zawartość alkoholu waha się pomiędzy 5 a 7 %, a barwa od złotej do bursztynowej.

Imperial India Pale Ale      (IIPA lub DIPA)

Piwo górnej fermentacji, które jest imperialną wersją brytyjskiej IPA. Określane jest również jako Double, czyli podwójne. Imperialna IPA powstała w latach 90-tych XX wieku na fali warzenia piw rzemieślniczych w Ameryce. Przymiotniki Imperialne lub podwójne oznaczają wersję intensywniejszą, mocniejszą i bogatszą w odczucia aromatyczno-smakowe. W aromacie wyczuwalny intensywny aromat chmielowy, kwiatowy, cytrusowy, trawy oraz żywicy. Mogą pojawiać się także aromaty owoców takich jak marakuja czy papaja, ale również rodzynek, karmelu czy ziół. Zawartość alkoholu dochodzi do 10% a goryczka sięga do 120 IBU! Początkowy poziom ekstraktu 18 – 24 °Blg. Barwa podobna jak w stylu IPA, jednak Imperialna IPA wchodzi w ciemniejsze barwy, a wacha się od złotej przez pomarańczową, bursztynową, rubinową aż po miedzianą.

Lager

Grupa piw dolnej fermentacji. Najbardziej popularne piwa w Polsce, Niemczech, Czechach, Holandii. Proces fermentacji przebiega w niskich temperaturach, a skład jest o wiele mniej złożony od piw z gatunku „ALE”.

Pale Ale / Special Bitter

Piwo górnej fermentacji wywodzące się z wysp brytyjskich. Zmiana technologii suszenia słodu w XIX wieku, pozwoliła na warzenie piw jaśniejszych, dzięki czemu narodził się styl pale ale. Słowo „pale” z angielskiego oznacza blady. Początkowo bitterami nazywano piwa beczkowe, zaś piwami butelkowymi pale ale. Z upływem czasu różnice między pale ale, a bitterami zaczynały się zacierać. W dzisiejszych czasach oba określenia stylu stosowane są zamiennie. Typowe brytyjskie chmiele nadają piwu aromaty ziemiste, kwiatowe lub ziołowe. Wyczuwalne zapachy biszkoptów, karmelu czy ciasteczek pochodzą od słodu. Powinny być również wyczuwalne nuty owocowe pochodzące od drożdży górnej fermentacji. Wszystkie aromaty powinny się wzajemnie uzupełniać i żaden nie powinien wyraźnie dominować. Goryczka nie zbyt wysoka oscylująca miedzy 20 a 40 IBU. Poziom ekstraktu 10 – 13 °Blg oraz alkohol w granicach 4 – 5,5 %. Barwa piwa waha od złotej do miedzianej, aż po bursztynową.


Słód

To nic innego jak wysuszone ziarna jęczmienia oraz pszenicy, które wytwarzane są w słodowni. Słód jest odpowiedzialny za smak, zapach oraz barwę piwa. Do ciemnych piw stosowane są słody palone i prażone, a także bywają czekoladowe oraz karmelowe.

Tank leżakowy

Jest to zbiornik, w którym piwo dojrzewa po skończonym procesie fermentacji. Nabiera on wtedy smaku, aromatu oraz nasyca się powstającym wtedy dwutlenkiem węgla.

 

Warka piwa

Ilość piwa otrzymana podczas jednego procesu warzenia.

Warzenie piwa

Jest to proces wytwarzania piwa. Jest to w brew pozorom skomplikowany proces, którego wynik zależy od wiedzy i doświadczenia piwowara.

White IPA (Białe IPA)

Piwo górnej fermentacji. Hybrydowy gatunek piwa, który jest połączeniem belgijskiego Witbiera czyli piwa białego z amerykańską IPA. Opracowany został w 2010 roku przez dwa współpracujące ze sobą amerykańskie browary: Baulevard Brewing z Kansas oraz Deschute Brewery z Oregonu. Biała IPA jest najbardziej orzeźwiającą wersją IPA. Piwo warzone przy użyciu belgijskich drożdży oraz z podstawowymi dodatkami do używanymi w stylu Witbier, czyli skórką pomarańczy i kolendrą. Ważnym dodatkiem jest również amerykański chmiel o charakterze cytrusowym i owocowym. W aromacie powinny być wyczuwalne cytrusy, owoce tropikalne, kolendra oraz nuty pieprzowe i ziołowe. W smaku mocna charakterystyczna chmielowo cytrusowa goryczka łączy się z nutami przypraw. Poziom goryczki oscyluje miedzy 40 a 70 IBU. Alkohol powinien mieścić się w granicach 5,5 do 7%. Początkowy poziom ekstraktu 14 – 18 °Blg. Piwo wyraźnie mętne w kolorze, słomkowe, blade osiągające często odcień mocno złoty.

Zacier

Jest to zmielony słód zmieszany z gorącą wodą. W zacierze następuje rozkład zawartej w słodzie skrobi do cukrów prostych, które są wykorzystywane do produkcji alkoholu oraz w dwutlenku węgla w procesie fermentacji.

Zostań naszym
ambasadorem

Interesujesz się piwnym rzemiosłem lub sam nawet warzysz piwo w domowym zaciszu, a przy okazji lubisz pisać, tworzyć grafikę czy też robić zdjęcia. Napisz nam, dlaczego właśnie kraft jest tym, co Cię pasjonuje i dlaczego chciałbyś należeć do naszego zespołu. Wierzymy, że posiadasz coś unikatowego i tylko Twojego, podziel się tym z innymi.

Kup w KraftKlub preloader