Czym jest Piwo Kraftowe

Odpowiedź na to pytanie jest sprawą raczej złożoną. Wielu ekspertów próbowało z różnym skutkiem pokusić się o zdefiniowanie tego terminu. Jednak ilu ekspertów, tyle definicji. My postaramy się jedynie w sposób subiektywny przybliżyć garść wybranych zagadnień dotyczących tak zwanego piwa kraftowego.


Browar Kraftowy


Czym zatem jest browar kraftowy ?
Według Stowarzyszenia Browarników w USA browar taki musi posiadać 3 cechy, które określą go mianem browaru kraftowego:

mały - roczna produkcja piwa nie powinna przekraczać 7 milionów hektolitrów
niezależny - 25% lub mniej kapitału może należeć do koncernów alkoholowych, które nie są tym samym browarem rzemieślniczym
tradycyjny - smak piwa powinien pochodzić z tradycyjnych fermentacji bądź innowacyjnych składników


Piwo Rzemieślnicze


Inne, często używane sformułowanie to Browar Rzemieślniczy, którym możemy określić miejsce pracy piwowara domowego. Praktyka, która nierzadko prowadzi od pasji do rozwoju działalności gospodarczej na stosunkowo niewielką skalę. W praktyce często wygląda to tak, że piwowar nim zacznie popularyzować swoją markę, warzy piwo w domowych warunkach dla siebie i najbliższych. Jego pasja, poświęcenie, skłonność do eksperymentowania owocują początkowo satysfakcją i uznaniem rodziny czy znajomych. Następnie pojawia się zainteresowanie szerszego grona osób, które trafiają na piwo przypadkiem, podczas festiwali piwnych, degustacji czy w wybranych punktach sprzedaży. W konsekwencji domowy piwowar, często otwierając się na rynek, wychodzi z domowego warsztatu przenosząc produkcję do Browaru Kontraktowego.


Browar Kontraktowy


Idąc dalej tym tropem dochodzimy właśnie do Browaru Kontraktowego. Pojęcie to wiąże się z tzw. piwną rewolucją. W ogólnej definicji jest to firma, wynajmująca moce przerobowe od innego zakładu produkcyjnego (browaru). Dostarcza ona recepturę oraz całość lub część surowców, niezbędnych do uwarzenia piwa. Browar kontraktowy zajmuje się również dystrybucją, marketingiem oraz wszystkim działaniami związanymi ze sprzedażą piwa.


Boom na browary kontraktowe przybył do nas z USA i zyskuje w Polsce co raz większą popularność. Regularnie widujemy na półkach sklepowych nowe marki i słyszymy o nowo powstających browarach działających na zasadach browaru kontraktowego.


Podsumowanie


Podsumowując, piwo kraftowe czy piwo rzemieślnicze to piwo warzone z pasją - tutaj raczej nie istnieje rozbieżność opinii. Jest na pewno wytworem fantazji, talentu i doświadczenia piwowara, który nie boi się eksperymentować z nowymi składnikami i proporcjami. To taki "piwowar-artysta", który w warzenie piwa wkłada serce, chce się rozwijać, podnosić kwalifikacje i dzielić się z innymi (z ang. craft - rzemiosło, rękodzielnictwo, sztuka), a uwarzone przez niego piwo, w którym jakość dominuje nad względami ekonomicznymi. Browar kraftowy zatem to taki, dla którego nie liczy się wyłącznie chęć zysku, ale przede wszystkim miłość do piwa i radość z warzenia.

Zostań naszym
ambasadorem

Interesujesz się piwnym rzemiosłem lub sam nawet warzysz piwo w domowym zaciszu, a przy okazji lubisz pisać, tworzyć grafikę czy też robić zdjęcia. Napisz nam, dlaczego właśnie kraft jest tym, co Cię pasjonuje i dlaczego chciałbyś należeć do naszego zespołu. Wierzymy, że posiadasz coś unikatowego i tylko Twojego, podziel się tym z innymi.

Kup w KraftKlub preloader